Današnji recept: Krem supa od heljde i krompira

POTREBNI SASTOJCI:

  • 400g krompira
  • 75g (5 kašika) heljde u zrnu
  • 1 glavica luka
  • 200ml jogurta
  • 20g maslaca
  • Lovorov list
  • So i biber (po želji)

PRIPREMANJE:

U šerpu staviti maslac i urezati sitno glavicu luka. Kratko prodinstati pa dodati lovor, heljdu i izrezani krompir. Nasuti vode samo da prekrije namirnice. Posoliti i pobiberiti po želji i kuhati. Ukoliko voda nestane, dodavati samo malo, tek toliko da namirnice ne zagore. Kada je krompir skuhan, odstraniti lovorov list pa štapnim mikserom izmiksati. Dosuti jogurt i vodu tako da se dobije gusta struktura (krem supa). Supu ponovo vratiti na šporet i pustiti da se kuha minut-dva na laganoj vatri.

Poslužiti toplu i posuti sjeckanim svježim peršunom.

Prijatno i uživajte!