Disneyland – mjesto gdje bajke postaju stvarnost

Ovo je priča o najljepšem mjestu na svijetu, priča o Disneyland-u. Svi oni koji su ga posetili reći će vam da ovo magično mjesto ne može, a da vas ne očara i prosto je nemoguće da se u njemu ne osjetite kao u bajci. Zajedno sa svojim dragim, čija je neostvarena želja još iz djetinjstva posjeta Disneyland-u, provela sam jedan julski dan uživajući u čarolijama Disney-evih bajki.

DSC_0376a

DSC_0379a

Za prevoz do Disneyland-a koji se nalazi u predgrađu Pariza, koristili smo RER A voz koji saobraća u prosjeku svakih 15 minuta sa pet velikih stanica u Parizu (Charles de Gaulle Etoile, Auber, Chatelet Les Halles, Gare de Lyon, Nation). Vožnja traje oko 45 minuta, a cijena karte u jednom smjeru iznosi 7.60eura. Stanica za Disneyland je Marne-la-Vallée — Chessy.

DSC_0383a

DSC_0387a

DSC_0405a

Sam Disneyland je kompleks od 19km2 podijeljen na dva parka: Walt Disney Studios Park i Disneyland Park. Bez prethodnog istraživanja na internetu i samo sa mapom Disneyland-a koju smo dobili na ulazu, uspjeli smo obici oba parka. Nismo posjetili sve atrakcije koje Disneyland nudi, a kojih je preko 50, ali 11 sati provedenih u Disneyland-u ipak smatram dobro iskorištenim.

DSC_0409a

DSC_0411a

Budući da za svaku vožnju postoji određeno vrijeme čekanja, najbolje je prije samog dolaska u Disneyland informisati se i napraviti plan u cilju što boljeg iskorištavanja vremena. FastPass predstavlja besplatni sistem rezervisanja vožnje i najbolji je način za izbjegavanje čekanja u dugim redovima. FastPass postoji samo za najpopularnije vožnje i moguće je imati FastPass samo za jednu vožnju u datom trenutku. Sistem je jako jednostavan za korištenje, a mnogo znači za organizaciju vremena.

Disneyland Park je tematski podijeljen u pet cjelina i to:

Adventureland

Fantasyland

Discoveryland

Frontierland

Main Street U.S.A.

Svaka od cjelina ima svoje čari, ali meni, a vjerujem i najmlađim posjetiocima najljepše mjesto u Disneyland-u je Fantasyland, mjesto u kojem su na prelijep način oživljene Disney-eve bajke. Meni najljepše atrakcije su: Mali svijet, Pinokio i Petar Pan, a najljepša gradjevina svakako dvorac Uspavanje ljepotice.

DSC_0413a

DSC_0433a

DSC_0436a

DSC_0441a

DSC_0525a

Walt Disney Studios Park je drugi dio Disneyland kompleksa, manji je i sve su vožnje vezane za filmove. Nije čaroban kao Disneyland park, većinom su adrenalinske vožnje, ali u svakom slučaju predstavlja važan dio ovog magičnog koncepta.

DSC_0567a

I tako sam ja, tog sunčanog, julskog dana pronasla svoje najljepše i najsrećnije mjesto na svijetu. Bez konkurencije.