Divertikuloza i divertikulitis

Šta je to?

Divertikuloza i divertikulitis – divertikuloza je stvaranje džepova u oslabljenim dijelovima zida debelog crijeva. To se obično dešava tamo gdje arterije normalno probijaju probijaju vanjski zid crijeva i dolaze do sluznice. Većina osoba sa divertikulozom nemaju nikakve simptome. Kod nekih, kad divertikul bude blokiran sadržajem, nastane upala – divertikulitis.

Simptomi

Mogu se pojaviti simptomi kao što je uporan bol utrbuhu, naizmjenični proljevi i opstipacije koji mogu dovesti do značajnog gubitka tečnosti. Pacijenti mogu imati i bolnu osjetljivost prilikom pregleda na mjestu gdje je divertikul upaljen. Nedovoljan unos vlakana u ishrani je značajan faktor rizika za nastanak divertikuloze. Nedovoljan unos vlakana dovodi do povećanja pritiska u crijevima zbog čega nastaju vrećasta proširenja u zidu crijeva – divertikuli. Dijetoterapija ovih poremećaja je efikasna i nije ista u svim fazama bolesti.

Liječenje

Naime, ako se razvije upala, divertikulitis, treba unositi hranu sa manje vlakana da bi se okalkšao prolaz kroz crijeva bez povređivanja oboljelog dijela. Kad se upala izliječi treba uzimati dosta tečnosti i hrane bogate neprobavljivim vlaknima da bi se obezbijedio uredan i nesmetan motilitet crijeva i tie spriječio nastanak novih divertikula. Nekad se pacijentima savjetovalo sa smanje unos orašastih plodova jer se mislilo da oni pospješuju nastanak upale, međutim istraživanja nisu potvrdila ovu pretpostavku.