GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest)

GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest – je stanje kojeg karakteriše bol i žgaravica koja se javlja dva i više puta sedmično. Glavni uzrok je popuštanje ili slabljenje donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji odvaja jednjak od želuca. Usljed toga dolazi do vraćanja želučane kiseline  i hrane u jednjak, što izaziva osjećaj žarenja, bol i nelagodu iza grudne kosti. Sluznica jednjaka nije, kao želudačna, zaštićena od kiseline, pa zato kiselina oštećenja. Neke osobe sa ovom bolešću nemaju žgaravicu, ali imaju poteškoće pri gutanju, osjećaj prženja u ustima, jutarnju promuklost ili osjećaj da je hrana zaostala u jednjaku.

Nastanak

Faktori koji pospješuju nastanak ove bolesti su: hijatus hernija, pušenje,  pijenje alkohola, gojaznost i trudnoća. Namirnice koje doprinose nastanku ovog poremećaja su: citrusi, gazirana pića, pržena hrana, luk, bijeli luk, začini, proizvodi koji sadrže paradajz (kečap, čili sos, pica, špageti). Obilni i jako masni obroci takođe doprinose nastanku simptoma jer se duže zadržavaju u želucu, što može dovesti do vraćanja kiseline u jednjak. Ležanje nakon jela takođe pogorčava simptome jer hrana se tako lakše vraća iz želuca. Ukoliko duže traje ova bolest dovodi do hroničnog oštećenja sluznice i suženja jednjaka, što vodi do otešanog gutanja i gubitka apetita. Osim toga oštećena sluznica često krvari što dovodi do hronične malokrvnosti i gubitka važnih nutrijenata.

Terapija

Osnovna dijetoterapijska mjera je identificiranje i izbacivanje iz upotrebe namirnica koje izazivaju simptome, što se u Slusu rješava izradom individualno prilagođenog jelovnika. Simptomi se mogu ublažiti uzimanjem manjih obroka, a ne treba lijegati u vodoravni položaj bar 3 sata nakon obroka. U slučaju hronične neuhranjenosti treba razmisliti o uzimanju vitaminsko-mineralnih suplemenata.