Kako smršati?

Zašto ne mogu smršati

Ponekad gubitak kilograma izgleda kao nemoguća misija. I pored brojanja kalorija, zdrave prehrane i redovnog vježbanja, kazaljka na vagi odbija da se pomakne. Ova pojava je češća kod žena i izaziva velike frustracije. Najprije treba reći da je mršanje, biznis koji u svijetu obrće milijarde dolara godišnje. Najskuplji su oni koji zahtijevaju kupovinu posebne hrane ili dodataka prehrani. Mnoge žene troše dosta vremena, napora i novca da bi smršale, ali ne postižu nikakav uspjeh. Evo nekoliko faktora koji mogu uticati na njihovu sposobnost da smršaju.

Zdravstveni problemi kao što su: Lipedem, Hipotireoidizam, Sindrom policističnih jajnika (PCOS-polycystic ovary sindrome)

Pogrešan izbor dijete

Ako ste već nekoliko puta gubili i dobivali kilograme, tj. ako ste podložni jojo efektu dijete, svaki sljedeći put biće teže postići cilj. Istraživanja su pokazala da je uzrok ovoj pojavi promjena u masnom tkivu koje se dešava kad prestane faza smanjenog unosa kalorija

Starenje donosi ženama mnogo promjena. Jedna od njih je povećanje tjelesne težine  iako  se ishrana i druge životne navike nisu značajno promijenile. Većina žena dobije od 2 do 7 kg u toku i nakon menopauze radi smanjenja fizičke aktivnosti i mišićne mase, što za posljedicu ima usporen metabolizam.

Genetika i tjelesna težina majke u trudnoći Istraživanja su potvrdila da su majke koje su dobile prevelik broj kilograma u trudnoći pod većim rizikom da rode preveliku bebu, kao da su ta djeca pod većim rizikom da u djetinjstvu ili odraslom dobu budu gojazni.

Mršanje ima smisla ako tjelesna težina na bilo koji način šteti zdravlju. Gojaznost, pogotovo ekstremna, povećava rizik nastanka mnogih bolesti i skraćuje život. Osim toga čini svakodnevni život težim jer gojazni ljudi obično nemaju dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, a često su izloženi i podrugljivom stavu okoline. Ni u kom slučaju nemojte mršati da bi se svidjeli drugima ili slijedili trend.