Mali savjeti za velike promjene

Kako kuhati rižu, da bi bila sočna i da se ne lijepi:

  • Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna.
  • Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i dobra je za druge namjene, naprimjer za riža u mlijeku.
  • Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je ostaviti i 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.
  • Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju riže ide 2,5 šolje vode!
  • Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa.
  • Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti.
  • Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta.
  • Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija.
  • Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja ispremo mlakom vodom.
  • Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus.
  • Riža se kuha i tako da se najprije stavi na vrelo ulje, kratko preprži, posoli, te podlije sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanjiti vatru i kuhati dok riža ne popije svu tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”.
  • Koliko riže skuhati? Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.