Mali savjeti za velike promjene:

Da biste pripremili najukusniju tjesteninu koja će pristajati uz svaki umak, potrebno je držati se određenih pravila i vaša tjestenina će biti savršeno kuhana:
– Kuhajte tjesteninu u većem loncu sa dosta vode (500g tjestenine treba 3-4 litra vode)

– Nikada ne lomite tjesteninu (špagete) da bi stala u lonac, nego pustite da viri iz lonca dok malo ne opusti u sredini pa ih onda do kraja potopite i promiješajte.

– U vodu ne trebate stavljati ulje, jer nema koristi.

– So dodajte tek kad voda provre (na svaki litar vode 1 kašičica soli)

– Tjesteninu kuhajte na malo jačoj vatri (voda stalno mora da ključa), povremeno je promiješajte da se ne zalijepi na dno posude.

– Nemojte se oslanjati na upute s pakovanja, probajte i odredite sami koliko će se kuhati. Potrebno je da dostigne nivo kuhanja „al dente“, koja se osjeća pod zubima.

– Nemojte procijediti svu vodu iz tjestenine, neka ostane malo vlažna.

– Nemojte ispirati tjesteninu, jer se nepotrebno hladi i uklanjate ljepljivi sloj škroba koji pomaže da umak prione na tjesteninu.

– Tjesteninu odmah pomiješajte s umakom, jer ako se hladi prije će se slijepiti a umak se ne može dovoljno upiti.

– Jela s tjesteninom poslužite topla, jer su tada najukusnija.