O nama

Dobro došli,

 

na internet sajt Nutricionističkog centra Privatne ordinacije porodične medicine SALUS, dr. Almira Azabagića spec. nutricionizma. Početkom 2013. godine, ordinacija SALUS je za svoje pacijente počela raditi individualizirane jelovnike bazirane na testovima intolerancije na hranu, koji su polučili vrlo dobre rezultate. Na bazi uzorka koji je sadržavao 237 pacijenta nutricionističkog centra ordinacije pokazalo se da se redukcija tjelesne mase desila u 93,2% slučajeva, dok se kod pacijenata sa alergijama svi sipmtomi nestali u 78,5% slučajeva.  Prosječan gubitak tjelesne mase u periodu od 3 mjeseca iznosi 10 kg, sa stabilnim izgledom dostizanja i održavanja normalne tjelesne mase (BMI < 25).
Ordinacija SALUS radi test intolerancije na osnovu najveće baze prehrambenih namirnica u regiounu, te svojim pacijentima nudi testove na 150 ili 300 namirnica. Podaci dobiveni testom intolerancije obrađuju se pomoću specijaliziranog softvera da bi se pacijentima ponudila što učinkovitija pomoć pri rješavanju zdravstvenih problema.

whitebackground1920x1200

Test intolerancije je metoda koja se pokazala učinkovitom i kod pacijenata sa problemima: povećanog nivoa šećera u krvi, povišenim krvnim pritiskom, različitim dermatološkim problemima, respiratornim problemima, problemima sa probavom, glavoboljama, migrenama i dr.

Almir Azabagić je specijalizirajući na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Osijeku (Republika Hrvatska), postao prvi ljekar specijalista nutricionizma u Bosni i Hercegovini. Istovremeno se odlučuje da sa svojom suprugom dr. Adnom Azabagić posveti stvaranju nutricionističkog centra, prvog takvog tipa u ovom djelu Bosne i Hercegovine, u kojem će individualiziranim pristupom rješavanju problema vezanih za prehranu i nutricionizam doprinjeti rješavanju jako aktualnog problema prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, koji u novije vrijeme sve više pogađa i mlađe generacije (i djecu).

 

Nutricionistički tim pored dr. Almira i dr. Adne Azabagić, sačinjavaju i dvije medicinske sestre: Amira Bukvić, medicinska sestra/laborant i Mirela Divković, medicinska sestra/fizioterapeut. U našem radu oslanjamo se i na eksternu podršku čitavog niza stručnih saradnika sa kojima imamo dogovorenu saradnju. Taj prošireni tim se sastoji od psihologa do trenera za fitness i bodybuilding, te od stručnjaka za lifestyle do eksperata za tehnologiju hrane, kulinarstvo i gastronomiju.

Upravo da bi na još jedan način svojim pacijentima pomogli u riješavanju problema vezanih za prekomjernu tjelesnu težinu, i zdravu ishranu uopšteno stvorili smo i portal hranisezdravo.ba koji predstavlja naš način da stručne savjete doktora, nutricionista, i stručnjaka sa područija zdravlja i zdravog života plasiramo Vama,  i tako Vam na još jedan način pomognemo u očuvanju zdravlja i vitalnosti.

hranisezdravo.ba