Prehrana temelj lijepih i zdravih noktiju

Želite imati njegovane, glatke, čvrste nokte? Imate problema s pucanjem, bijelim mrljama i gljivicama na noktima? Razmišljate o ugradnju umjetnih noktiju?

Uz pravilnu njegu i prehranu možete imati lijepe i njegovane nokte. Nokti nisu samo ukras vaših ruku. Oni su i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju to upućuje na mnoge zdravstvene probleme. Poznato je da ljepota dolazi iznutra. Zbog toga je prehrana temelj zdravih i lijepih noktiju.

Suhi nokti: uzrok je nedostataka vitamina A, a rješenje je povećanje unosa mrkve, batata, kelja bundeve, dinje, manga i breskive.

Listanje noktiju: uzrok je nedostatak hlorovodonične kiseline, a rješenje je svakodnevna konzumacija vode sa sokom od pola limuna.

Zanoktice: uzrok je nedostatak esencijalnih masnih kiselina, koje se dobijaju iz suncokretovog i  bademovog ulja, ulja pšeničnih i kukuruznih klica i ricinusovog ulja. Preporuka je mazati nokte čistim vitaminom E ili aloe vera gelom.

Bijele mrlje: uzrok je nedostatak cinka i hlorovodonične kiseline ili problema sa štitnjačom, a rješenje je unos cjelovitih žitarica i mahunarki, soje, orašastog voća, bundeve i sjemenki. Sumnja na probleme sa štitnom žlijezdom zahtijeva pregled ljekara.

Bijele pruge: uzrok su manjka proteina, a rješenje je povećati unos namirnica bogatih proteinima.

Blijedi, tanki, napuknuti, lomljivi i izbrazdani nokti: zbog manjka željeza, a rješenje je povećan unos zelenog povrća, cjelovitih žitarica, graha, soje, bundeve, avokada, breskve i krušaka.

Krhki u iskrivljeni nokti: uzrok su gljivice, a rješenje je u smanjenju unosa ugljikohidrata. Potreban je unos probiotičkog jogurta i bijelog luka u kapsulama, nekoliko puta dnevno mazati nokte uljem čajevca ili divljeg origana ili ih trljati bijelim lukom i medom.

Žuti nokti: posljedica su prekomijernog lakiranja, pušenja ili bolesti jetre. Potrebno je povremeno napraviti kupku od mlijeka i limunovog soka i namakati nokte ili mazati ricinusovim uljem. Limun izbjeljuje nokte. Ako je sumnja na bolest jetre, obratiti se ljekaru.

Načini na koje možete ubrzati rast i poboljšati kvalitet noktiju nalaze se u prehrani i izbjegavanju određenih vanjskih utjecaja. Ekstremne dijete, hladnoća i nedostatak proteina negativno utiču na rast i izgled noktiju. Prehranom unosite dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine D, A i E. Obavezno povećajte unos kalcija. Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju. Najbolji način da tijelo napunite ovim važnim vitaminom je redovito izlaganje suncu. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, čini kožu ljepšom i čvršćom te potiče brži rast noktiju. Ima ga u limunu, dinji, paprikama, cvjetači, narandži, kiviju i jagodama. Ako mislite da vaša prehrana ne sadrži dovoljno nutrijenata, dodajte u dnevnu rutinu proteinski shake i kvalitetne multivitamine. Potaknite cirkulaciju u rukama i prstima! Dokazano je da rad rukama i prstima poput tipkanja, sviranja, šivanja ili gimnastike potiče rast noktiju.

Znamo da lakiranje negativno djeluje na zdravlje noktiju, ali teško se možemo toga odreći. Povremeno napravite pauzu od lakiranja, nemojte koristiti odstranjivače laka s acetonom jer on uništava i isušuje nokte i kupujte lakove koji ne sadrže toluen (otapalo u laku za bolju aplikaciju), formaldehid (daje polirani izgled noktiju i čvrstoću) i dibutil flatat (produžuje trajnost laka na noktima).

Čvrsti i lijepi nokti svakako bolje izgledaju na njegovanim rukama. Svoje ruke redovno njegujte. Čuvajte se pretjerane hladnoće i vrućine, deterdženata, kiselina i hemijskih tvari. Tokom čišćenja koristite zaštitne rukavice. Ako ruke izlažete štetnim tvarima, umočite ih u posudu s maslinovim uljem i limunom, tako će koža postati otpornija. Ako imate jako suhe ili osjetljive ruke, prije spavanja ih namažite maslinovim uljem i navucite pamučne rukavice da ulje djeluje preko noći.

Korisni savjeti za njegu noktiju: budite strpljivi, rezultati ne dolaze preko noći; nemojte grickati nokte; redovno održavajte higijenu noktiju i manikirajte ih; nokte režite prema njihovom prirodnom obliku; svaku veče njegujte ih prirodnom kremom ili uljem!