Priča o uspjehu: Belkisa Čabrić

Belkisa Čabrić je jako draga i vedra gospođa iz Doboja. U ordinaciju SALUS je došla prvi put u januaru prošle godine već jako frustrirana jer je višak kilograma pokušavala izgubiti pomoću raznih dijeta, ljekova i ništa joj nije pomagalo, te je odlučila da uradi test intolerancije. Kada je prvi put došla u ordinaciju imala je 149 kg, a za trinaest mjeseci izgubila je 39 kg i sada njezina tjelesna težina iznosi 110 kg. U procesu gubitka tjelesne mase jako joj je pomogla i njena porodica, prije svega majka Faketa, sin Muharem, suprug Senad, i sestre Saha, Beksima i Muharema. Gospođa Belkisa je bila jako ljubazna i sa nama podjelila priču o tome kako je izgubila 39 kg.

belkisa prije
Prije gubitka kilograma

1. Kako ste saznali za test intolerancije u SALUSU, i zašto ste se odlučili za test intolerancije?

Gledala sam emisiju na TVTK u kojoj je dr. Azabagić bio gost i pričao o nutricionizmu, pažljivo sam slušala i tako sam saznala za ordinaciju SALUS. Tada nisam baš previše vjerovala u učinak testa intolerancije, ali nakon par mjeseci nisam se više mogla kretati, imala sam visok pritisak, problem mokrećne bešike, visoku masnoću i počela sam da padam u depresiju. Svi ti zdravstveni problemi su postali jako vidljivi i mojoj okolini, te sam pred kraj 2013. godine u razgovoru sa majkom i sestrom ipak odlučila da dam šansu testu intolerancije. Nazvala sam posljednjeg dana 2013. godine i medicinska sestra sa kojom sam razgovarala rekla mi je da dodjem odmah nakon novogodišnjih praznika. Tako se i dogodilo, 3. januara 2014. godine sam uradila test i mogu reći da se nisam pokajala.

2. Koja je Vaša početna i sadašnja težina, i za koliko vremena ste skinuli navedene kilograme?

Moja početna težina je bila 149 kg, a sada je 110 kg. Dakle, skinula sam 39 kg za 13 mjeseci.

3. Da li ste i koliko puta prije testa intolerancije pokušavali izgubiti kilograme?

Bezbroj puta sam pokušala izgubiti kilograme, ali bez uspjeha. Sve i svašta sam probala od raznih dijeta i raznih tableta ali nije mi pomoglo ništa.

belkisa poslje
Nakon gubitka kilograma

4. Da li ste naišli na kakve zdravstvene poteškoće tokom primjene testa intolerancije?

Ne, nisam uopšte imala nikakvih poteškoća u primjeni novog režima ishrane, i nemam ih ni danas skoro godinu i pol nakon što sam uradila prvi test intolerancije.

5. Da li Vam se popravila probava od kako se hranite prema testu intolerancije?

Da, osmi što sam smršavila i povratila samopouzdanje i zadovoljstvo sobom, i moja probava se regulisala.

6. Da li ste imali ikakvih problema u primjeni jelovnika koji dodje uz test?

Ne nisam, mada na samom početku mi je blagi problem predstavljalo heljdino brašno koje do tada nisam koristila u ishrani i kuhanju. Bilo je pitanje kako ga ukombinovati u svakodnevne obroke, ali kad sam probala prvi puta heljdu jako mi se svidjela, i ona je i dan danas na mom jelovniku.

7. Kako ste zadovoljni rezultatima koje ste postigli primjenom testa, i da li i dalje koristite usluge ordinacije SALUS?

Ne da sam zadovoljna, već prezadovoljna. Još nisam bila u ordinaciji da ponovim test, ali non stop sam na stranici nutricionističkog centra ordinacije SALUS. Gledam, pratim što se novo dešava, ako mi nešto nije jasno zovem ordinaciju i ljubazno osoblje mi odgovori na sva moja pitanja.
Ja se i dalje pridržavam režima ishrane koji sam započela početkom 2014. godine. U posljednjem mjesecu se nisam vagala, ali na sebi primjetim da gubim kilograme. Svima bi preporučila da ne uzimaju ništa u svoje ruke nego da odu u ordinaciju SALUS i urade test intoleracije, neće se pokajati.