Priča o uspjehu: Dalila Memagić

Memagić Dalila je četrnaestogodišnja vrijedna djevojčica iz Banovića, koja ide u deveti razred osnovne škole,  a uz to već dugi niz godina trenira karate. U ordinaciju SALUS prvi put je došla prije dvije godine da uradi test intolerancije na hranu, jer  je imala veliku želju da smrša.  Tada je njezina tjelesna masa iznosila  52 kg, a bila je visoka 140 cm. Za osam mjeseci uz stručnu pomoć tima nutricionističkog centra prešla je iz kategorije pretilih u kategoriju osoba sa normalnom tjelesnom težinom. Kilogrami koje je Dalila izgubila tada, prije nešto više od godinu dana, nisu se vratili ni do danas. To smo potvrdili i u razgovoru sa ovom predivnom djevojčicom i njenim roditeljima.

DalilaPrijePoslije1

Kako je došlo do toga da svoju kćerku dovedete u ordinaciju SALUS, odnosno da se odlučite za test intolerancije?

Za test intolerancije na hranu u ordinaciji SALUS saznali smo putem interneta, i odlučili da potražimo pomoć za problem koji je imala naša kćerka. Dalila je jako vedro i živahno dijete i nismo željeli da joj prekomjerna tjelesna masa stvara problem kada uđe u pubertet, te smo odlučili potražiti stručnu pomoć. U ordinaciji SALUS nas je dočekao Dr. Almir Azabagić, koji nas je prije samog testa intolerancije, upoznao sa načinom na koji se test radi i kakve bi rezltate Dalila mogla imati i u kojem vremenskom periodu.

Kada ste dobili test i jelovnik za Dalilu, da li ste imali poteškoća u njegovoj primjeni i kako se Dalila osjećala tokom perioda primjene testa intolerancije?

Doktor nam je objasnio na koji način bi trebali primjenjivati prijedlog jelovnika koji je napravljen za Dalilu prema namirnicama koje joj odgovaraju i njenim potrebama za energijom i nutrijentima. U prvih nekoliko dana Dalili je novi režim ishrane sa manjim i raznovrsnijim obrocima bio pomalo čudan jer je bio dosta različit od onog na što je navikla. Vidjevši prve pozitivne pomake počela se i sama interesovati za nov način ishrane kojeg primjenjuje i danas.

Spomenuli ste prve rezultate. Koliko je Dalila kilograma izgubila ukupno pomoću testa intolerancije?

Počena tjelesna masa iznosila je 52 kilograma što je na njenu visinu od 140 cm bilo previše. Nakon osam mjeseci od prve posjete ordinaciji Dalila je izgubila 10 kg, a u tom periodu je test intolerancije ponovila još dva puta.

Osim gubitka kilograma mi kao roditelji smo primjetili da se i Dalilino raspoloženje promijenilo na bolje, to jeste da je sa gubitkom težine postala mnogo vedrija i sretnija.

Da li i dalje koristite neke usluge ordinacije SALUS?

Pošto je Dalila ostvarila svoj cilj gubitka kilograma i time sebi uljepšala djetinjstvo zahvaljujući upravo timu ordinacije, ona ih smatra iskrenim drugovima. Često ukoliko nam je potreban neki nutricionistički ili ljekarski savjet obraćamo se dr. Almiru. Također smo u decembru prošle godine bili pozvani kao gosti na promociju nutricionističkog centra ordinacije SALUS, i tom pozivu smo se jako rado odazvali.