Priča o uspjehu: Ljubica Jedrinović

ljubica prije
Slika prije testa intolerancije

Ljubica Jedrinović je vedra i prijatna gospođa iz Srebrenika (TK). Otkako su joj djeca odrasla i formirala vlastite porodice, živi sama i radi kao administrativni radnik u srebreničkom Domu zdravlja. Sa problemom prekomjerne tjelesne težine borila se godinama, prije nego je došla po pomoć u Ordinaciju porodične medicine SALUS dr. Almira Azabagića. Kaže da joj je znak za uzbunu bila svijest da je njena prekomjerna tjelesna težina poprimila ozbiljnu formu pretilosti, što je počelo ozbiljno ugrožavati njezino zdravlje. Ljubica je u to vrijeme sa svojih 160 cm visine težila 113 kg, pri čemu je njen BMI (Body Mass Index) iznosio 44. Kao medicinska sestra, znala je da BMI veći od 30 predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje, ali sama nije mogla da se izbori sa sve ozbiljnijim problemom. Bila je ljubazna da sa nama podijeli svoju priču.

Gospođo Ljubice, kako ste se odlučili da potražite pomoć za Vaše probleme u Ordinaciji porodične medicine SALUS, dr. Almira Azabagića?

Za dr. Almira sam čula sasvim slučajno, kroz razgovor sa mojom prijateljicom na poslu. Ona mi je rekla da u  Tuzli postoji privatna ordinacija u kojoj se radi test intolerancije na hranu i doktor koji može pomoći u skidanju suvišnih kilograma. Pošto sam ranije bezuspješno probala sve moguće i nemoguće dijete koje nisu dale nikakve rezultate, pomislila sam da bi mogla pokušati sa nečim što je potpuno novo i drugačije. I tako, spremila sam se i uputila u Tuzlu.

Kakvi su Vaši dojmovi o primjeni jelovnika kojeg ste dobili na osnovu obavljenog testa?

Prvog dana sam dala uzorak krvi iz prsta na osnovu kojeg sam dobila nalaz o namirnicama koje nisu poželjne u mojoj ishrani. Na osnovu tog nalaza dr. Azabagić je sačinio sedmodnevni prijedlog jelovnik prilagođen mojim kalorijskim potrebama. Nije bilo toliko teško pridržavati se jelovnika, jer se sastojao od namirnica koje sam i ranije koristila u prehrani. Istina, u početku mi je blage poteškoće zadavalo to što su obroci bili nešto manji nego što sam naučila, ali sam se brzo navikla da jedem pet puta dnevno i to tri glavna obroka i dvije užine. Čak sam u prvih nekoliko dana stalno gledala na sat, ali je i to brzo prošlo.

I kakvi su bili rezultati?

ljubica poslije
Nakon urađenog testa intolerancije sa 20 kg manje

Test sam uradila i jelovnik dobila sredinom maja i tada sam imala 113 kg. Nakon 3-4 mjeseca, tačnije sredinom septembra već sam imala 94 kg i mnogo bolje sam se osjećala. Pošto sam već imala nekih hormonalnih problema, doktor Almir me je upozorio da ću morati biti oprezna kada je u pitanju gubitak vode u tijelu i da će je značajna količina morati trajno ostati. Ipak se nisam predavala, jer su me prvi rezultati prilično ohrabrili, a već sam se i navikla na novi način kuhanja i pripreme hrane. U narednih 6 mjeseci sam smršala dodatnih 11 kg i tu sam se za sada zaustavila na 83 kg. Moj indeks tjelesne mase BMI se smanjio sa 44 na 32. Iako sam još uvijek iznad gornje granice od 30 koja znači gojaznosti, veoma sam zadovoljna sa postignutim rezultatima. Mislim da ću u narednom periodu uspjeti da skinem još kilograma, jer se i dalje pridržavam dobijenih uputa i jelovnika.

Da li još uvijek koristite usluge ordinacije SALUS?

Povremeno se konsultujem sa doktorom Almirom putem telefona i on mi rado govori o novim saznanjima do kojih je došao i koja mogu primjeniti u svojoj prehrani, naročito kada su u pitanju moji hormonalni problemi. Nedavno sam kao gošća bila pozvana da prisustvujem svečanoj promociji Nutricionističkog centra ordinacije SALUS u hotelu Tuzla. Bilo mi je drago što sam vlastitim primjerom mogla mnoge goste uvjeriti u djelotvornost i uspjeh metode koju primjenjuje dr. Almir Azabagić.