Sindrom iritabilnog kolona

Čest funkcionalni poremećaj probave

Sindrom iritabilnog kolona je jako čest funkcionalni poremećaj probave koji nije lako liječiti. Lijekovi nisu uvijek efikasni a mogu imati neugodne neželjene efekte.Predložićemo nekoliko naučno utemeljenih i dostupnih načina liječenja koji ne uključuju lijekove iz apoteke, a djeluju na same uzroke nastanka poremećaja i pokazali su efikasnost kod velikog broja oboljelih.

Simptomi bolesti

Prema statističkim procjenama IBS pogađa oko 28% stanovništva, a simptomi su bol u stomaku, nadutost i grčevi i poremećaji stolice. Nažalost, vrlo često su lijekovi neefikasni, što izaziva nezadovoljstvo pacijenata, pa mnogi traže alternativne načine liječenja. Sve je jasnije da je jedan značajnih uzroka nastanka ibs poremećena crijevna flora pa je stoga logično da se u terapiji koriste probiotici.U dvostruko slijepim kontrolisanim studijama dokazano je da su najkorisnije Lactobacillus I Bifidobacterium. Intolerancija na hranu je jako česta kod pacijenata sa ibs. Nastanku intolerancije ili alergije mogu doprinijeti i proteini iz mliječnih proizvoda, jaja, soje i drugih namirnica. U mnogim slučajevima je intolerancija nastala radi nekontrolisanog rasta loših bakterija u tankom crijevu, a može biti izazvana i crijevnom infekcijom. Postoje mnoge metode testiranja intolerancije na hranu.

Liječenje

U nutricionističkom centru Salus, se već 5 godina kvalitetno i uspješno radi metoda biorezonance.Neke studije navode da olakšanje probave dodatkom probavnih enzima može doprinijeti liječenju ibs. Osim toga ne treba zanemariti ni ulogu želudačne kiseline.. Postoje suplementi koji sadrže HCl i pepsin, kao i oni koji sadrže enzime pankreasa.Mnoge osobe sa ibs se jako uzbude kad im se kaže da je ”sve u njihovoj glavi” jer su svi nalazi uredni i strukturalno je sve u redu sa crijevima, te da su njihovi simptomi samo posljedica stresa, ili što je još gore, da su ih oni izmislili. Sasvim je jasno da mnogi, ako ne i većina, slučajeva ibs imaju za uzrok tjelesni poremećaj, ali to ne znači da stres izazvan našim spoznajama i  iskustvom ne doprinosi nastanku bolesti. Nova istraživanja funkcionalnih veza pouzdano su dokazala veze mozga i crijeva i koliko dramatično mentalne funkcije mogu uticati na probavu. Signali uzrokovani stresommogu dovesti do promjena u motilitetu crijeva, promjena u lučenju žlijezda u sluznici crijeva, pa čak i do poremaćaja sastava crijevne flore. Sve ovo jako podsjeća na simptome sindroma iritabilnog kolona. Sve ovo govori da je, uz druge oblike liječenja potrebno smanjiti stres i postići ravnotežu uma i tijela da bi se došlo do željenih rezultata.