Izračunajte stanje uhranjenosti za dječake i adolescente starosti od 2 do 20 godina.

Stanje uhranjenosti prema unesenim parametrima je:

Percentilne dobne krivulje su metoda određivanja stepena uhranjenosti za osobe starosti od 2 do 20 godina. Zasnovane su statističkoj obradi rezultata mjerenja provedenih na veoma velikom broju osoba, za određenu populacionu grupu i određenu geografsku regiju.
Algoritam za kalkulator na našoj stranici napravljen je na osnovu krivulja koje je WHO uradila za Evropu.
Bitno je naglasiti da očitanja koja dobijete NISU DIJAGNOZA. U određenim fazama razvoja doći će do naglog rasta u visinu, koji nije praćen adekvatnim rastom težine, pa u tom slučaju kalkulator može pokazati pothranjenost iako to, u stvari , nije. Kod intenzivnog bavljenja sportom može doći do velikog porasta tjelesne mase radi porasta mišićne mase, pa se tad može dobiti očitanje pretilosti što u stvari nije.
Ove krivulje treba da služe kao orijentacija i ukoliko dobijete rezultat koji ukazuje na poremećaj NEMOJTE SAMOSTALNO PODUZIMATI NIKAKVE AKCIJE, NEGO SE JAVITE SVOM LJEKARU koji treba da ustanovi da li poremećaj postoji, i pomogne Vam da riješite problem ako ga ima. Ako ste primijetili da vaše dijete naglo dobiva ili gubi na težini, da je naglo prestalo rasti, da mu se naglo smanjio ili enormno povećao apetit javite se ljekaru jer to može biti znak upozorenja za neke poremećaje.
Obavezno popunjavanje svih polja

Visina (u centimetrima):
Težina (u kilogramima):

Datum rođenja:

(format mjesec-dan-godina)


Datum pregleda:
(format mjesec-dan-godina)


Povratak na početnu stranicu kalkulatora