Sunce kao izvor sreće

Sunce je glavni izvor vitamina D.

Hipokrat je sigurno jedan od najpoznatijih pobornika liječenja sunčevom svjetlosti poznate i kao helioterapija. Stari Grci, Rimljani, Egipćani, Indijci i mnogi drugi narodi u liječenju brojnih poremećaja i bolesti koristili su upravo ovaj oblik terapije. Početkom 20. vijeka, helioterapija se redovno i uspješno koristila za liječenje tuberkuloze, rahitisa, rana, kožnih poremećaja…
Zbog ubrzanog načina života, dosta provedenog vremena za kompjuterom uz vještačko osvjetllenje, kao i malo ili nikako fizičke aktivnosti, više od 80% svjetske populacije pati od manjka ovog važnog vitamina, poznatog i kao „vitamin sunca“, koji u najvećoj mjeri u organizmu nastaje kao nusproizvod izlaganja suncu.
Manjak vitamina D je povezan s nastankom karcinoma, autoimunih bolesti, slabih kostiju i zuba, osteoporozom, autizmom, raznim srčanim oboljenjima i depresijom.
Važan je faktor u imunološkom sistemu čovjeka, a dokazano je da je zadužen i za lijep izgled naše kože.
Sunce pozitivno utječe na: imunitet, izgled kože, rad srca, raspoloženje, san, kosti i kosu, kožne promjene, tegobe dišnog sistema i autoimune bolesti.

Naučno je dokazano da se serotonin, poznat i kao hormon sreće, a kojeg luči pinealna žlijezda (epifiza, koja energiju za rad dobiva putem svjetla-preko naših očiju), proizvodi pri dovoljnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti. Povezan je s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom. Serotonin reguliše osjećaj gladi, tjelesnu temperaturu, rad mišića, apetit i raspoloženje. Ovaj hormon se izlučuje tokom dana kada sunčeva svjetlost ulazi u naše oči, a kada padne noć, pretvara se u melatonin – hormon koji je odgovoran za našu vitalnost, mladolikost, ali i uravnoteženu naviku spavanja. Većina budnog vremena provedenog u zatvorenim prostorijama, te odlazak na spavanje u kasnim noćnim satima – što je sastavni dio svakodnevice današnjeg čovjeka – nepovoljno utiče na ciklus proizvodnje ova dva hormona u tijelu. Samim tim negativno utiče i na rad preko sto tjelesnih funkcija koje ovise o pinealnoj žlijezdi.

Oprezan i razuman boravak na suncu nosi brojne prednosti, ali  i neoprezna prekomjerna izloženost suncu može uzrokovati oštećenja i prijevremeno starenje kože. Koristite 100% prirodna sredstava za sunčanje ili ulja s visokim zaštitnim faktorom.
Tajna ovog, svima dostupnog izvora energije, kojeg većina uzima zdravo za gotovo, zaboravljajući na njegova ljekovita svojstva, je da se dnevno izlažemo barem 15-30 minuta sunčevoj svjetlosti, izbjegavajući najjače sunce od 12 do 15 sati. Već nakon par minuta boravka na suncu javit će se osjećaj zadovoljstva, a naše tijelo će nam biti jako zahvalno. Naši tjelesni sistemi prilagođeni su optimalnom funkcionisanju pri dovoljnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Nedovoljna količina sunca može biti uzrokom manjka vitamina D u organizmu, budući da ga relativno malo hrane sadržava u većim količinama.

Zašto ne bismo iskoristili ovaj besplatan i svima dostupan dar da se osjećamo zdravije i sretnije?