Upoznajte svoje tijelo: Bolesti debelog crijeva – Karcinom

Karcinom debelog crijeva je, po učestalosti, četvrta po redu maligna bolest stanovništva razvijenih zemalja i ujedno jedna od glavnih uzroka smrti sa zabrinjavajućom tendencom porasta. Javlja se kod osoba oba spola, a većina oboljelih je starija od 65 godina.

Karcinom se najčešće javlja u donjem dijelu debelog crijeva, u rektumu, koji vodi do analnog otvora, ali se može javiti i u cekumu ili kolonu. U nastanku bolesti, pored genetske predispozicije, važnu ulogu igraju i faktori okoline tj. životni stil i prehrambene navike pojedinca (visok sadržaj masnoća u hrani, malo prehrambenih vlakana, nizak sadržaj selena, produkti nastali djelovanjem enzima nekih crijevnih bakterija su vjerovatni rizični faktori u razvoju bolesti).

U početnoj fazi nastanka bolesti nema simptoma. U fazi već uznapredovalog karcinoma simptomi su:

-Promjena konzistencije stolice gdje se smjenjuju zatvori (opstipacije) i proljevi. Ako se karcinom razvija u završnom dijelu debelog crijeva javi se i krv u stolici.

-Krv u stolici javlja se ako je karcinom smješten u lijevoj strani debelog crijeva.

– Zbog rasta tumorske mase javljaju se bolni grčevi u trbuhu, i osjećaj da se crijeva nisu stolicom potpuno ispraznila.

– Javlja se neobjašnjiv i neplaniran gubitak tjelesne težine uz gubitak apetita.

– Javi se opšta slabost, a gubitkom krvi stolicom, javljaju se simptomi anemije.

Napredovanjem bolesti, osim zahvaćenog crijevnog zida, bolest se širi u regionalne limfne čvorove, jetru, pluća i kosti, a kasnije i udaljena područja kao nervni sistem, te se u kliničkoj slici karcinoma pojavljuju i simptomi bolesti drugih zahvaćenih organa.

Prognoza bolesti zavisi od njene proširenosti u trenutku dijagnostikovanja te o rano započetoj terapiji.

Hirurško liječenje je primarni način liječenja karcinoma. Hemoterapija se može početi primjenjivati nakon operacije, ako postoji sumnja na postojanje mikroskopskih žarišta tumorskog tkiva. Nakon operacije, zračenjem se uništavaju ćelije karcinoma koje nisu odstranjene tokom operativnog zahvata, a koristi i za smanjenje veličine tumora prije operacije te za olakšavanje simptoma uznapredovalog karcinoma. Terapija zračenjem i hemoterapija često se koriste zajedno u liječenju karcinoma debelog crijeva. Biološka terapija ili imunoterapija je vrsta liječenja koja aktivira imunološki sistem organizma podižući prirodne odbrambene snage protiv bolesti.

Čime se može prevenirati nastanak ove zloćudne bolesti? Rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta u Vašingtonu, u kojem je učestvovalo gotovo 150 hiljada osoba oba spola, pokazali su da svakodnevno polusatno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovane karcinomom debelog crijeva. A kineski istraživači, koji su analizirali rezultate 18 studija sa više od 10 hiljada ispitanika, tvrde da vitamin D može pomoći u zaštiti od pojave karcinoma debelog crijeva.

Ostanite i dalje sa nama, nastaviće se!