Upoznajte svoje tijelo: Najčešće promjene i bolesti usne šupljine

Najčešće promjene i bolesti u usnoj šupljini su na zubima.

Prva vidljiva promjena je bakterijski plak – tanak sloj na površini zuba koga čini hrana i bakterije. Bakterije kao hranu koriste šećer i pretvaraju ga u kiselinu, koja prodire u zubnu caklinu i oslabi je. Ako se na vrijeme plak ne ukloni, kiselina ošteti caklinu i nastaje

karijesKarijes – uništavanje cakline zuba, koje, kada uznapreduje stvara šupljinu duboko u zubu. Zubi postaju osjetljivi na hladno, toplo, slatko, zagriz… Ako karijes prodre do pulpe (dijela zuba u kome je živac i krvni sudovi), dolazi do pojave jake boli, otoka, fistula i granuloma.

 

paradentozaParodontoza i gingivitis – infektivne bolesti potpornog gingivitiszubnog tkiva (zubnog mesa, ligamenata, cementa zuba i udubljenja za zube u vilicama). Bolesti su uzrokovane plakom koji se nalazi ispod i iznad nivoa desni, a ima svojstva biofilma. Gingivitis izazivaju bakterijski otrovi iz plaka koji stvaraju mikroskopske ulceracije ruba zubnog mesa koje se inficira i otekne, što stvara između zuba i zubnog mesa parodontni džep. Neliječeni gingivitis prelazi u parodontitis, nastaje krvarenje desni, duboki parodontni ili koštani džepovi i pomicanje uba. 

Najčešće bolesti sluznice usne šupljine:

afteAfte – najčešća bolest oralne sluznice i ubraja se u mukokutane autoimune bolesti. Javlja se na sluznici obraza i jezika sa okruglim, jasno ograničenim i bolnim ulceracijama, plitkog žučkastog dna i uzdignutih crvenih rubova. Jako su bolne na mjestu pojave.

 

Halitoza – neprijatan zadah iz usta, a uzroci ovog stanja variraju od bolesti zuba i usne šupljine do patoloških procesa na sinusima.
žvaleAngularni heilitis („žvale“)
– pojava dubljih ili plićih pukotina na uglovima usana, češća kod starijih osoba koje nose protezu i imaju snižen zagriz te je pogodno tlo za razvoj gljivica i bakterija.

 

Eksfolijativni glositis – ljuštenje sluznice jezika u strogo ograničenim područjima.

Protetski palatitis – peckanje sluznice nepca kod osoba koje nose mobilne protetske nadomjestke, uzrokovana gljivicom Candida albicans, koja se nakuplja ispod proteze.

kandidijazaOralna kandidijaza – dokle god je Candida albicans sastavni dio oralne flore, ne predstavlja problem. Ali poremećajem ravnoteže oralne flore dolazi do razmnožavanja te gljivice, crvenila sluznice i stvaranja tankih bjeličastih naslaga. Razmnožavanju gljivica pogoduju i neke metaboličke bolesti: dijabetes, hormonalni disbalans i stanja oslabljenog imuniteta.

Kserostomija – suhoća usta, smanjeno lučenje pljuvačke uzrokovano brojnim sistemskim bolestima i stanjima ili nekim lijekovima. Posljedica je atrofije epitela pljuvačnih žlijeza.

herpesOralni herpes – bolest uzrokovana virusom Herpes simplex, sa pojavom crvenila i sitnih mjehurića koji pucaju i prelaze u kraste na usnama, nepcu i zubnom mesu.