Upoznajte svoje tijelo: Probava u debelom crijevu

U tankom crijevu, dejstvom sekreta žuči, pankreasa i Liberkinovih crijevnih žlijezda, hrana se dijelom resorbuje, a dijelom se prebacuje u debelo crijevo. Ta nesvarena hrana u debelom crijevu podliježe procesu varenja i gnjilenja. To se dešava uslijed hemijskih promjena u debelom crijevu, gdje hrana podliježe dejstvu fiziološke bakterijske crijevne flore.

Debelo crijevo resorbuje samo vodu iz hrane, a ostatak čini zgusnuti sadržaj nesvarene hrane-feces. Zadržavanje sadržaja u debelom crijevu je od 8-12 sati, koji se poslije ubacuje u rektum, te se javlja subjektivni osjećaj nužde i kao konačna radnja vrši se defekacija (izbacivanje fecesa u spoljnu sredinu).  Defekacija se vrši voljno i refleksno. Voljni akt predstavlja samo stiskanje, našom voljom, analnog mišića (m. sphincter ani) da ne dođe do nekontrolisanog izbacivanja fecesa. Refleksni akt podrazumijeva opuštanje m. sphincter ani dejstvom parasimpatikusa iz sakralnog dijela kičmene moždine, sve potpomognuto napinjanjem mišića abdomena.

Resorbcija iz crijeva – Najvažniju resorbciju vrši tanko crijevo, koje resorbuje gradivne i energetske materije iz hrane i pravi rezerve u organizmu (debelo crijevo resorbuje samo vodu, a želudac slabije resorbuje vodu i alkohol).

Crijevne resice (villi intestinales), obložene epitelom uranjaju u himus i vrše ritmičke kretnje, skraćuju se i vraćaju u prvobitno stanje. Glavni preduslov je topivost sastojaka hrane u vodi.

Resorbcija masti vrši se uz prisustvo žučnih kiselina, topive su u vodi i direktno se resorbuju.

Resorbcija bjelančevina vrši se samo u obliku aminokiselina. Putem krvi dospijevaju u jetru, gdje se vrši pretvaranje u šećer i deponovanje.

Resorbcija ugljenih hidrata vrši se samo u obliku monosaharida, a najbrže se resorbuju glukoza i galaktoza. I oni prolaze kroz jetru, gdje se deponuju kao glikogen.

Ostanite i dalje uz nas, nastaviće se!