Upoznajte svoje tijelo: Ždrijelo

Ždrijelo ili pharynx je mišićno-sluzokožni organ koji je pridodat i probavnom i dišnom sistemu, a proteže se od baze lobanje do visine 6. vratnog kralješka. Na ždrijelu se razlikuju tri dijela: gornji ili nosni dio (nasopharynx), srednji ili usni dio (mesopharynx ili oroparynx) i donji ili grkljanski dio ždrijela (hypopharynx).

U nosni dio ždrijela otvaraju se nosni hodnici, a proteže se od baze lobanje do mekog nepca u času gutanja, te ujedno čini granicu nosnog i usnog dijela ždrijela. U ovom dijelu se nalazi i ždrijelni krajnik (tonsilla pharyngea), a bočno se otvaraju eustahijeve cijevi ili tube iz srednjeg uha. Ovo mjesto je veoma važno zbog održavanja normalnog sluha, jer se iz ždrijela dio zraka odvodi tubom u srednje uho. Često kod oticanja krajnika, prestaje dovod zraka u srednje uho pa slabije čujemo, ali saniranjem upale uspostavlja se normalan sluh.

Usni dio ždrijela nastavlja od mekog nepca do grkljanskog poklopca (epiglotisa), a u tom dijelu se ukrštaju dišni i probavni putevi.

Grkljanski dio ždrijela se nalazi iza grkljana.

Stražnjom stranom, ždrijelo se naslanja na vratni dio kičme, od koje je odvaja sloj mišića i veziva.

U građi ždrijela važnu ulogu imaju mišići, posebno vanjski sloj kružnih mišića – stezača (konstriktora) koji se grče (kontrahuju), i iznad zalogaja kojeg gutamo, naprave prstenasto suženje te zalogaj guraju u jednjak, vrše peristaltičke pokrete. Unutrašnji sloj mišića ždrijela čine uzdužne mišićne niti – podizači (levatori) ždrijela, koji takođe učestvuju u gutanju hrane.

Ostanite i dalje uz nas, nastaviće se!