Uz kivi do uredne probave

Kivi, super voće bogato antioksidansima, vitaminom C, kalijem, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Dobar izvor vitamina E. Pored toga nevjerojatno je ukusan i lako dostupan. Neobičan zbog svoje smeđe dlakave kore koja skriva slatko zeleno meso puno crnih košpica.

Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, ali stanovnici Novog Zelanda preimenovali su ga u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.

Kivi ima moćno djelovanje na probavni trakt, ali se o tome rjeđe govori zbog drugih svojstava ovog voća. Puno ljudi ima problema s lošom probavom, a najčešći simptomi su: nadutost, bol u trbuhu, otežano i nepotpuno pražnjenje, vjetrovi i loše raspoloženje. Ovi simptomi otežavaju kvalitet svakodnevnog života, a ako ih zanemarite mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako imate ove probleme, posegnite za kivijem i uvjerite se u njegovo ljekovito djelovanje. Zbog svojih izvanrednih digestivnih svojstava odličan je izbor za doručak. Toliko je djelotvoran da postoje čak i preparati za probavu na bazi ekstrakta kivija.

Otežana probava proteina može narušiti ravnotežu organizma jer su proteini esencijalni oblik aminokiselina, potrebni za sve tipove ćelijskih funkcija. Još je opasnije to što neprobavljeni proteini vode do nakupljanja toksina u crijevima. Toksini u crijevima mogu uzrokovati različite probleme, uključujući nadutost i vjetrove, debljanje, bol u donjem dijelu leđa, neugodne mirise i zadah. Kivi pomaže u probavi važnih proteina, uključujući i one teško probavljive, među kojima su kazein te sojin protein. Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Konzumiranje kivija potiče i pojačava spontani rad crijeva kod većine pacijenata, olakšava i smanjuje neugodnosti od zatvora i ubrzava pražnjenje crijeva. To se postiže sastojcima kivija: neprobavljivi oligosaharini (kompleksni ugljikohidrati koji djeluju kao prebiotici), vlakna i actinidin. Sindrom iritabilnog crijeva čest je poremećaj gastrointestinalnog sistema. Karakteriziraju ga bol u trbuhu, proljev, konstipacija, izmjena proljeva i zatvora. Tretman ove bolesti može biti otežan. Studija provedena 2010. godine istraživala je djelovanje kivija upravo na ovaj sindrom. Otkrića su bila veoma pozitivna. Kivi je ispitanicima pomogao dovesti rad crijeva u ravnotežu. Naučna  otkrića pokazala su i važnu povezanost između oksidativnog stresa i raka crijeva. Oksidativni stres događa se tokom opskrbe ćelija kisikom. Ćelije se pritom izlažu opasnosti od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ili uništiti ćelije. Nažalost, današnji stil života i zagađeni okoliš dramatično povećavaju broj slobodnih radikala. Zbog toga je važno unositi što više antioksidanata – prirodnih sastojaka koje štite od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Kivi je bogat antioksidansima polifenolima koji, između ostalog, štite od slobodnih radikala. Naučna studija iz 2001. godine otkrila je da ekstrakt kivija štiti ćelije od oksidativnog stresa snažnije nego vitamin C. Pored toga, pomaže popraviti oštećenja DNK. Najviše antioksidanata nalazi se u koži kivija koja baš i nije najprimamljivija za konzumaciju, a sadrži najviše nutrijenata.

Kivi je novootkriveni izvor prebiotika. Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji hrane dobre bakterije u crijevima i tako pridonose uspostavljanju zdrave crijevne flore. Biljni fenoli u kiviju takođe su izvrsni za kontrolu loših bakterija jer sprečavaju njihov pretjerani rast. Uravnotežena flora crijeva jedan je od glavnih temelja dobroga zdravlja, a isto tako i zdravog mršanja.